Primavera

Żyj pozytywnie

wróć

Mądra dieta

Prześcigamy się w dietach cud, które mają nam pomóc zrzucić zbędne kilogramy. Rzadko zdarza się, aby przy tej okazji pomyśleć o diecie, która pomoże nam schudnąć, ale nie kosztem normalnego funkcjonowania najważniejszego organu – mózgu.

Warto, zarówno podczas odchudzania, jak poza okresem, w którym ograniczamy spożycie określonych produktów, pamiętać o kilku wskazówkach, które pozwolą zaspokoić potrzeby naszego mózgu. Są one przecież spójne z zasadami dobrej i skutecznej diety dla całego organizmu.

Przede wszystkim powinniśmy zadbać o odpowiednie dostawy glukozy. Mózg ludzki stanowi około 2% wagi ciała, ale pobiera aż 20% dziennej dawki kalorii i około 25% tlenu dostarczanego naszemu organizmowi. Żywi się glukozą pochodzącą z węglowodanów, spalaną w obecności tlenu. Jest wyjątkowo wrażliwy na spadek glukozy, który objawia się trudnościami z koncentracją i wpływa na ogólną wydajność umysłową.

Wybierajmy produkty o niskim indeksie glikemicznym. IG szereguje produkty spożywcze na podstawie ich wpływu na poziom glukozy w surowicy krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu. O IG możemy mówić tylko w przypadku produktów zawierających węglowodany, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Indeks glikemiczny może być używany do planowania diety redukującej masę ciała oraz do opracowania jadłospisu dla osób chorych na cukrzycę typu 2. Jednak w przeciwieństwie do takich wskaźników jak kaloryczność czy zawartość tłuszczu w produkcie gdzie wartości te są niezmienne, IG różni się znacząco
w produktach w zależności od sposobu przygotowania w trakcie obróbki termicznej (np. surowa marchew ma IG= 16, a ugotowana IG= 48).

Istotą stosowania zasad dotyczących indeksu glikemicznego jest wybieranie spośród produktów spożywczych tych o niskim IG, czyli poniżej wartości 55, które nie zaburzają poziomu glukozy we krwi. Te o wysokich wartościach IG (IG> 70) powodują podwyższenie poziomu cukru we krwi po spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie wpływają zarówno na wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i szybki jego spadek. Warto też wiedzieć, że wolne wchłanianie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest najbardziej wskazane dla utrzymania zdrowia, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują mniejsze wydzielanie hormonu insuliny, natomiast produkty o wysokim indeksie glikemicznym spożywane często sprawiają, że różnice w poziomie glukozy we krwi o różnych porach dnia są bardzo duże, co może zaburzyć prawidłowy metabolizm cukru i wpłynąć na zaburzenia w wydzielaniu insuliny i w rezultacie doprowadzić do powstania insulinooporności.

Produkty takie jak surowe warzywa i owoce, zbożowe przetwory pełnoziarniste (razowe pieczywo, grube kasze) oraz jak najmniej rozdrobnione i zmielone mają niższy IG, między innymi ze względu na wyższą zawartość błonnika pokarmowego i są polecane w codziennej diecie. Jeśli chodzi o obróbkę termiczną to zaleca się produkty żywnościowe takie jak makarony, ryż, kasze, ale również zaleca się warzywa gotować al dente (na pół twardo), ponieważ one również mają niższy wskaźnik IG niż produkty ugotowane lub rozgotowane. Stosując zasady diety opartej na indeksie glikemicznym nie trzeba wyliczać kaloryczności i ważyć porcji posiłków, wystarczy znać i wybierać w codziennej diecie grupy produktów zaklasyfikowane jako te o niskim IG oraz unikać produktów
o wysokim IG.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.