Primavera

Żyj pozytywnie

wróć

Wpływ składników mineralnych wody na zdrowie

Woda jest niezbędnym elementem codziennej zbilansowanej diety. I chociaż nie dostarcza energii ani witamin, nie znaczy że jest bezwartościowa dla naszego organizmu. W zależności od tego, z jaką wodą mamy do czynienia, może mieć ona mniej lub więcej składników mineralnych wykorzystywanych przez organizm człowieka do prawidłowej pracy.
Najczęściej w wodzie odnajdujemy sód, wapń, magnez oraz wodorowęglany.


Sód jest składnikiem mineralnym, który w organizmie człowieka wraz z chlorem i potasem odpowiada za prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową. Jon sodowy wiąże wodę, więc potrzebny jest do utrzymania prawidłowej objętości osocza krwi, a odpowiednia jego ilość w płynie pozakomórkowym zapobiega odwodnieniu lub zbytniemu zatrzymaniu płynów w organizmie. Jest on również ważnym pierwiastkiem uczestniczącym w kurczliwości mięśni oraz prawidłowym przewodnictwie nerwowym. W przeciętnej diecie osoby dorosłej ilość sodu przekracza zalecenia 6 do 10-krotnie, co może prowadzić do zatrzymania wody w ustroju powodując obrzęki, zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, a także wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Aby uniknąć nadmiaru sodu należy rezygnować z produktów solonych, wędzonych, wędlin konserwowanych oraz pić wodę z jego niską zawartością. Wodę niskosodową (przykładem jest woda źródlana Primavera) poleca się szczególnie dla niemowląt, osób z chorobami nerek oraz nadciśnieniowców.

Wapń jest składnikiem mineralnym, który jest obecny w serach żółtych, mleku i przetworach mlecznych oraz np. w fasoli. Warto jednak zapamiętać, że woda może być jego dobrym źródłem. Jest on składnikiem kości i zębów, bierze udział w prawidłowym kurczeniu się mięśni, przewodnictwie nerwowym oraz krzepliwości krwi. Obniża przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu ma działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne.

Ważnym pod względem fizjologicznym składnikiem jest magnez, wchodzący, podobnie jak wapń, w skład kości i zębów, ale również tkanek miękkich organizmu, czyli głównie mięśni. Uczestniczy w procesach przemiany materii, ma duży wpływ na regulację równowagi wodno-elektrolitowej. Woda nie jest dobrym źródłem tego pierwiastka, najlepiej szukać go w kakao, kaszy gryczanej, grochu, fasoli, orzechach czy produktach zbożowych z pełnego przemiału.

W wodach butelkowanych znajdziemy również wodorowęglany, które są szczególnie polecane dla osób z nadkwasotą żołądka. Dzięki swym właściwościom alkalizują (podnoszą pH treści żołądkowej) kwasy żołądkowe, co zmniejsza dolegliwości bólowe.

© 2017 POLSKA WODA SP. Z O.O. ALL RIGHTS RESERVED.
USA replica watches continue to be appreciated by consumers and retailers who believe in their highest quality. Proof of their satisfaction is not only the increase in sales, but also the numerous awards our water has received, including: Product of the Year, Golden Receipt, Consumer Laureate, Consumer Quality Leader or Good Brand.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.